Blog: Het doel geeft richting, de reis bepaalt de bestemming!

Wat is het verschil tussen vakantie en werk? Een vakantie kost geld, werk levert geld op. Er is ook een belangrijke overeenkomst tussen die twee: van een vakantie wil je energie krijgen, van een baan ook! Je wilt op een plek zijn waar je je goed voelt en waar je jezelf kunt zijn. Je doel is hetzelfde, dus zou je zoektocht ook hetzelfde kunnen zijn. Waarom geduldig afwachten tot een bedrijf een vacature plaatst? Bij een camping wacht je toch ook niet tot ze jou bellen, omdat er toevallig een plekje vrij is gekomen? 

Mijn zoektocht naar een vakantiebestemming begint vaak op internet. Daar zoek ik naar campings die aan onze wensen voldoen. Ook vraag ik mensen in mijn omgeving om tips en via Zoover kom ik veel te weten over ervaringen van andere vakantiegangers. Uiteindelijk levert dit een aantal campings op die ik ga benaderen. De eerste campings zijn al vol. Bij een andere vind ik een mooie plek. Gelukt! Het aftellen kan beginnen! 

In deze zoektocht zit ik aan het roer. Ik inventariseer mijn wensen en mogelijkheden en ga actief te werk. Ik maak gebruik van mijn contacten en benut de diverse digitale netwerken. Ik zoek mogelijkheden, beoordeel ze en ga er zelf achteraan. Zo voer ik de regie over mijn eigen zoektocht. 

Bij het zoeken naar werk gaat het vaak anders. Mensen voelen zich daarin minder vrij. Begrijpelijk, want het gaat niet alleen om dat vrije plekje, maar ook om jou als persoon. Voldoe ik aan de eisen?  Kan ik mezelf voldoende bewijzen? Dat geeft een ander gevoel. Toch ben ik er van overtuigd dat de basis van de zoektocht hetzelfde is. Jij slaagt sneller in het vinden van die passende baan als je, op basis van jouw wensen en capaciteiten, actief op zoek gaat . Ga aan het roer staan van jouw zoektocht en onderzoek waar je kansen liggen.
In plaats van op Zoover zoek je op LinkedIn naar mensen die functies bekleden die jij interessant vindt. Wat zijn hun ervaringen? Hebben zij tips? In plaats van campings, bel je nu met organisaties die je aanspreken: ‘Dit is wie ik ben en wat ik zoek. Heeft u een idee, een tip of een (tijdelijke) plek?’ 

Het gebeurt in ons gezin ook regelmatig dat we gewoon in de auto stappen, richting het land van bestemming vertrekken en de reis laten bepalen waar we uitkomen. Als ik denk aan de mooiste plekjes die we ooit hebben gevonden, dan waren dat niet de plekjes die in folders werden aangeboden, maar de plekjes die we ‘bij toeval’ ontdekten.

 Natuurlijk is het niet helemaal zo simpel als ik het beschrijf en kent iedere reis de nodige hobbels, maar toch… Wees nieuwsgierig, wees actief! Ga uit van je wensen en laat je leiden door wat op je pad komt.

Een vakantiebestemming die je zomaar wordt aangeboden en waarmee fors wordt geadverteerd..dat is doorgaans niet de beste bestemming. Bovendien: daar verblijf je in het ergste geval maar een aantal weken, op een werkplek vaak veel langer! 

Veel succes, Loes! 

Een onverwachte, onverharde route leidde ons in 2015 in de Franse Alpen naar een verrassend mooie plek. Als we het weggetje niet hadden durven nemen, waren we er nooit gekomen. 

Naar het overzicht