Blog: Hoe overtuig jij je jury?

Onlangs las ik in een discussie op LinkedIn opmerkingen als: ‘Ik voldeed aan alle eisen en toch werd ik niet uitgenodigd’.‘ Het maakt niet uit wat ik doe, ze kiezen toch weer voor een heel jong iemand met veel ervaring’. ‘Ze zouden wel eens wat eerlijker te werk mogen gaan’. 

‘Ze’ zijn in dit geval de recruiters, de leidinggevenden, de P&O’ers die verantwoordelijk zijn voor werving & selectie. Het klinkt bijna alsof ‘ze’ schuldig zijn aan het feit dat iemand nog geen baan heeft gevonden. Ik kan me de frustratie goed voorstellen. Solliciteren is heftig. Het is frustrerend als je wordt afgewezen voor een functie waarvoor je je kansen hoog had ingeschat. 

De recruiter heeft echter maar één doel: de perfecte match vinden voor een vacature. Hoe goed en aardig de kandidaten ook zijn, er moet geselecteerd worden. In eerste instantie gebeurt dit alleen op harde eisen en in een snel tempo. Vergelijk het met The Voice of Holland. Mensen die niet goed kunnen zingen, vallen meteen af, nog voor ‘the blind auditions’ beginnen. Goede zangstem? Check! 

De groep die overblijft mag proberen de jury te overtuigen. Wat bepaalt of een jurylid draait? Juist! In eerste instantie weer die harde eis, maar ook de vraag of de zangstijl past, of de stem aanspreekt en of het jurylid groeipotentie ziet. Vervolgens wordt er gekeken naar de samenstelling van een team. Vormt deze persoon een aanvulling op ons team en op de kansen op succes? Hoe meer tegenkandidaten, hoe meer criteria een rol gaan spelen in de selectie. 

Heel veel verschillende factoren spelen dus een rol. Factoren waar je als kandidaat maar in beperkte mate invloed op hebt. Hoe vaak zitten mensen niet verontwaardigd voor de buis, omdat een dijk van een zanger afvalt? Dit doet niets af aan de kwaliteiten van die persoon, maar heeft alles te maken met de prestatie op het moment, inschattingen, persoonlijke voorkeuren, eerdere kandidaten etc.

Dit geldt ook voor jou als je afgewezen wordt voor functies waarvoor je voldoende gekwalificeerd bent. Het gaat om de harde eisen, om een totaalplaatje en om een beetje geluk. Niet alle factoren heb je zelf in de hand, maar je kunt er wel voor zorgen dat je jouw kwaliteiten op een duidelijke, persoonlijke manier uitdraagt.

Mijn advies is: zorg dat je je eigen verhaal op orde hebt, blijf dichtbij jezelf, maar verplaats je vooral ook in ‘je jury’. Wat vinden zij belangrijk? Waar zou jij op letten als je voor deze functie moest selecteren? Belicht wat jou uniek maakt, geef aan welke problemen jij oplost en welke doelen jij kunt helpen bereiken. Wie ga jij ontlasten als je de functie eenmaal hebt en wat gaat er veranderen? Wees eerlijk en authentiek en zorg ervoor dat je jezelf presenteert met een aanstekelijk enthousiasme! Daarbij – ik kan het niet genoeg benadrukken – vergroot je je kansen aanzienlijk door ervoor te zorgen dat je bekend bent bij ‘jouw jury’ nog voordat er een vacature is. 

Tot slot: Accepteer vooral dat je niet iedereen kunt overtuigen en dat jij niet overal op je plek bent. Doe jezelf een plezier en beschouw ook jezelf als een jurylid tijdens een sollicitatiegesprek. Onderzoek tijdens het gesprek of de vacature inderdaad zo interessant is als je dacht en of je binnen dit bedrijf met plezier zult werken. Net als de kandidaten van The Voice heb jij uiteindelijk de beslissende keuze! 

Veel succes, Loes de Blok

 

Naar het overzicht